Ajuntament de Benicarló mucbefoto del mucbefoto del mucbe
Ajuntament de Benicarló Centre Cultural Convent de Sant Francesc     e-mail: correu.mucbe@benicarlo.org Valencià | Castellano
EXPOSICIÓ

06.- La gastronomia marítima

LA GASTRONOMIA MARÍTIMA

6. La gastronomia marítima.

Antigament, en cada barca que sortia a pescar hi havia una cuineta amb una burguera. Era menuda, però estava equipada amb tot el material necessari perquè el cuiner preparara el ranxo per a la tripulació. Hi havia la burguera, el carbó, el ventall, les peroles, els ganivets, les culleres, els plats i tots els estris necessaris per a cuinar i menjar.

El ranxo variava, però no hi faltava el suquet de peix, el rossejat d'arròs, la fideuà, l'allipebre, l'arròs caldós amb sépia, les galeres i els caragols, els estofats de peix amb pataques, o el mateix peix o polp guisats. El xiquet era l'encarregat d'encendre la burguera; no hem d'oblidar que abans les jornades laborals no eren com les d'avui en dia, que són de 8 o 10 hores depenent de la barca, sinó que els mariners podien sortir fins a dos dies sencers a pescar.

Avui en dia, ja no hi ha cuina a les barques, però aquests ranxos s'han traslladat als restaurants dels pobles costaners mariners. Si més no, la gastronomia s'ha convertit en un motor econòmic i turístic, sent impensable visitar Benicarló sense degustar un d'aquests plats o comprar llagostins, calamars, sépies, polpets, galeres o peix local al mercat municipal.

- - - - -

6. La gastronomía marítima.

Antiguamente, en cada barca que salía a pescar había una cocina con un fogón. Era pequeña, pero estaba equipada con todo el material necesario para que el cocinero preparase el rancho para la tripulación. Contaba con un fogón, el carbón, un soplillo, las cacerolas, los cuchillos, las cucharas, los platos y todos los utensilios necesarios para cocinar y comer.

El rancho variaba, pero nunca faltaba el suquet de pescado, el rossejat de arroz, la fideuà, el allipebre, el arroz caldoso con sepia, las galeras y los caracoles, los estofados de pescado con patatas, o el propio pescado o pulpo guisados. El xiquet era el encargado de encender el fogón, no debemos olvidar que antes las jornadas laborales no eran como las de hoy en día, que son de 8 o 10 horas dependiendo de la barca, sino que los marineros podían salir hasta dos días enteros a pescar.

Hoy en día, ya no hay cocina en las barcas, pero estos ranchos se han trasladado a los restaurantes de los pueblos costeros marineros. Cuando menos, la gastronomía se ha convertido en un motor económico y turístico, siendo impensable visitar Benicarló sin degustar uno de estos platos o comprar langostinos, calamares, sepias, pulpitos, galeras o pescado local en el mercado municipal.

Creat per david el 04/06/2024
© 2000-2025 Equip Desenvolupament Web Imprimir